Vatikán: Začalo sa už formálne vyšetrovanie zadržaného pápežovho komorníka

26.05.2012 Celý región

Vatikán 26. mája (TASR) - Vyšetrujúci sudca Piero Antonio Bonnet začal dnes aj formálne s vyšetrovaním pápežovho komorníka Paola Gabrieleho, ktorého zadržali v uplynulých dňoch v súvislosti s vyšetrovaním úniku tajných dokumentov Svätej stolice.

Informoval o tom dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi, ktorý pri tejto príležitosti po prvý raz oficiálne potvrdil identitu zadržaného. Paolo Gabriele zostáva podľa hovorcu vo vyšetrovacej väzbe.

V prípade komorníka ide o osobu, ktorá patrí podľa dostupných zdrojov medzi úzky okruh ľudí s prístupom k súkromným priestorom pápeža Benedikta XVI., kam okrem neho môžu ešte dvaja súkromní tajomníci hlavy katolíckej cirkvi (Georg Gänswein a Alfred Xuereb) a štyri rádové sestry. Gabriele pracoval pre pápeža od roku 2006.

Podľa slov Lombardiho si vyšetrovanie kauzy (známej v médiách pod označením Vatileaks) vyžiada istý čas, v danom prípade neslobodno očakávať rýchle rozuzlenie. V súvislosti s Vatileaks však ide aj o iné trestné činy, vyplynulo z Lombardiho slov, ktorý však viac k tomu neuviedol.

Gabrielemu, ktorý patrí pod vatikánsku jurisdikciu, pretože žije vo Vatikáne, poskytnú všetky právne možnosti na obranu, dvoch advokátov si už sám zvolil a už sa s nimi aj stretol.

Pojem Vatileaks sa uplatňuje v narážke na aféru Wikileaks na sériu únikov dôverných materiálov vatikánskeho pôvodu, ktoré sa dostali predovšetkým do talianskych médií. Kto za týmto únikom stojí, to naďalej nie je jasné, pretože špekulácie talianskych médií upozorňujú na možnosť, že komorník konal v danom prípade na objednávku zatiaľ neznámych osôb.

Dôverné vatikánske dokumenty naznačovali nielen mocenské boje vnútri cirkvi, ale aj detaily chodu Vatikánskej banky.

Pápež Benedikt XVI. na vyšetrenie prípadu vymenoval komisiu kardinálov, ktorá sa kauzou zaoberá. Zadržanie a uväznenie komorníka ho šokovalo.

Aféra pripravila vo štvrtok o funkciu aj doterajšieho šéfa Vatikánskej banky Ettoreho Gottiho, ktorý stratil dôveru členov dozornej rady.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región